Activiteiten

Bezoek Kinderboerderij Kokiezier

Een aantal van onze bewonersWil je samen met de (klein)kinderen een dagje weg, of een paar uur plezier? Dan ben je bij ons van harte welkom. Ook tijdens een fiets- of wandeltocht kun je bij ons een pauze inlassen en een lekkere kop koffie/thee of iets anders nuttigen aan onze fijne picknicktafels. Kokiezier wordt door onze bezoekers en vrijwilligers ervaren als een sociale ontmoetingsplek.

Op de kinderboerderij hebben we onze eigen kiosk waar diverse versnaperingen te koop zijn. Denk aan, koffie, thee, cappuccino, frisdrank, snoepgoed, chips en in de zomer diverse ijsjes. Wij vinden het fijn als mensen iets kopen, want dit is voor ons een belangrijke bron van inkomsten.

Bij ons zijn veel verschillende dieren te bewonderen, voor jong en oud. Zowel binnen als buiten kan er met diverse dieren geknuffeld worden. We streven naar een gevarieerd en kindvriendelijk dier- bestand. Maar schenken ook aandacht aan diverse rassen, zodat het interessant is voor iedere dierenliefhebber. In onze dierenweides hebben we onder andere, geiten, schapen, pony, varken en een ezel. Ook lopen er in de eendenweides verschillende rassen eenden en kippen. Andere kippen zitten in rennen. Binnen in de knuffelstal hebben we cavia’s en konijnen die geaaid mogen worden.

Speelgoed zoals fietsjes en tractoren staan er niet meer. Nog wel wat speelhuisjes en glijbanen en een 4-op-een-rij spel. Dit is sinds de zomervakantie, hiervoor was het een tijdje niet toegestaan vanwege allerlei coronamaatregelen. We hebben gemerkt dat het voor de dieren en voor de vrijwilligers een stuk rustiger is en makkelijker werkt, daarom de keuze gemaakt om de karretjes weg te laten.

Opleiden

Kokiezier is sinds 2020 aangesloten bij de SBB, dat betekend dat we leerlingen mogen opleiden. Leerlingen komen van onder meer, ZONE college, Prakticon, Graafschap College en Aeres.

Educatie

Kinderboerderij Kokiezier heeft een belangrijke educatieve functie. Kinderen maken kennis met dieren en komen zo meer over hen te weten.

Kokiezier kan belangrijke informatie aan kinderen verstrekken over hoe ze het beste met hun konijn, cavia en andere dieren om kunnen gaan. En wat belangrijk is om aan te denken bij de verzorging en huisvesting van je huisdier om er voor te zorgen dat het dier zich prettig voelt. Kinderen leren hierdoor om op een respectvolle manier met dieren om te gaan.

We geven als kinderboerderij het goede voorbeeld en verstrekken de juiste informatie en houden samen met de begeleiders toezicht op hoe de kinderen met de dieren omgaan. Daar ontbreekt het namelijk nog vaak aan.

Wanneer je bijvoorbeeld konijnen opsluit in een konijnenflat geef je het slechte voorbeeld. Je leert kinderen daarmee niet dat het voor een konijn belangrijk is om met een soortgenoot gehuisvest te worden omdat het een groepsdier is en hij zich anders erg eenzaam gaat voelen. En dat het belangrijk is dat een dier zich naar zijn natuurlijke behoeften kan uiten. Dat hij kan huppelen, graven en knagen. Dat kan hij niet in een hokje, maar wel in een grote konijnenren of konijnenberg.

Ook de kinderen van basisscholen komen ons regelmatig bezoeken

Met onvoldoende toezicht leer je kinderen niet dat ze niet zomaar ieder dier kunnen oppakken omdat sommige dieren daardoor erg angstig worden. Kinderboerderij Kokiezier geeft het goede voorbeeld en verstrekt goede informatie over hoe je met je huisdier om hoort te gaan. Niet alleen de mooie kanten behoren aandacht te krijgen, ook de minder fraaie behoren aan bod te komen. Alleen op die manier breng je kinderen echt respect bij voor dieren.

Andere activiteiten

Naast bovengenoemde activiteiten zijn er tal van andere bezigheden te bedenken die bij Kokiezier worden of kunnen worden georganiseerd. Het kan een rondleiding of bijvoorbeeld een kinderfeestje, het organiseren van een kindervrijmarkt of puzzeltocht zijn. Ook kan de periode waarin de schapen geschoren worden interessant zijn voor u en uw kind. Verder is een ‘boomfeestdag’ en de ‘opendag’ echt een aanrader. Een ruim terras met kiosk is aanwezig.

U kunt ons ook helpen als vrijwilliger bij de opknap en herstelwerkzaamheden van de gebouwen/stalruimten, het verzorgen van de dieren, het snoeien van de fruitbomen en het plukken van het fruit. Meldt uzelf aan. Onder het menu-item ‘contact’ treft u onze contactgegevens aan waarmee u zich met ons in verbinding kunt stellen. Ook al heeft u twee linker handen. Er is altijd wel een klus(je) dat bij u past.

Heeft u zelf ideëen? Schroom niet om ze te ventileren, kom naar ons toe en vraag naar de mogelijkheden. We zijn altijd in voor iets nieuws.